Iveta Svobodová

Nezvi si vraha do života, radí Blanka Faltová!

8. 08. 2017 23:04:20
Na novou knihu Blanky Faltové jsem se těšila a byla jsem připravená na drsný příběh. Po jejím přečtení, mě jako první napapadlo slovo "zpověď" a pak teprve všechno možné.

Příběh Eriky Tomanové, mámy, prostitutky i bezdomovkyně, je velmi dobře promyšlený. Už od počátku svého života se potýkala se nedostatkem lásky, a když se dostala do období dospělosti, nedokázala si najít partnera, který by jí tento handicap vynahradil. Semlelo se samozřejmě daleko víc podstatných věcí, které ovlivnily její život, ale tyhle dvě, byly asi ty nejpodstatnější. Erika nedokázala být svým dětem citlivou a láskyplnou matkou. Nedokázala se poprat za svoje štěstí a tak si raději sebrala pár svých věcí a utekla. Usoudila, že pro ni bude lepší život na ulici, než se každý den obávat toho, co zase bude a kolik facek dostane...

Je hodně lidí, kteří se koukají na chudáky bez střechy nad hlavou krs prsty. Neuvědomují si tu tenkou, někdy až křehkou hranici, kdy se můžou sami ocitnout na druhé straně. Stačí hloupá investice, dluhy partnera, nebo cokoli jiného a průšvih v podobě exekutora klepe na dveře.

Erika jednoho dne odejde od rodiny, z práce a raději se začne život jako prostitutka. Nechává si platit za sex, aby přežila v temných zákoutích parku a netouží už po ničem jiném, než po láhvi vodky. Chvílemi to opravdu vypadá, že s ní bude brzy konec a to pomyslné dno, už nemůže být hlouběji. Několikrát se dostává do situace, kdy smrt sahá na kliku a pootvírá dveře, ale dostane šanci ... šanci vrátit se zpět, ale chvílemi to vypadá, že si této možnosti ani moc neváží, ale ...

Dějové linky jsou pěkně propletené, ale přehledné. Autorka velmi bezvadně pracuje s retrospektivou, která odhaluje vše podstatné a má v příběhu své důležité místo. Líbí se mi úvahy a myšlenky, které do příběhu Blanka Faltová dala. Za zmínku také stojí sexuální praktiky a prožitky hlavní hrdinky, které jsou jemně naturalistické, ale velmi dobře zpracováné. Nejedná se o žádné vulgárnosti, ale jen ty pomyslné náznaky, na které je čtenář v našich knihách zvyklý, dokázala Blanka Faltová zhmotnit a to většina autorů nedokáže nebo se obávají kritiky.

Je vidět, že Blanka Faltová je opravdu dobrá pozorovatelka a posluchačka. Moc se těším na její další knihy, ve kterých její dobré srdce dovede její hrdiny ke šťastným koncům. Její příběhy jsou prostě čím dál lepší!

Autor: Iveta Svobodová | karma: 17.71 | přečteno: 1238 ×
Poslední články autora