Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadný zloděj na hoře sv. Otýlie

Alsasko, je francouzský region ležící jen kousek od německých hranic a je známý svými středověkými městečky, úžasným vínem a horským pásmem zvaným Vogézy. Středisko staré více jak tisíc let je opatství na hoře sv.Otýlie.

Vznik opatství

Je to nádherné místo. Opatství bylo vystavěno v osmém století a místě starého hradu a zbytky jeho opevnění jsou okolo opatství patrné dodnes. V areálu opatství je klášter, hotel, několik kaplí a v délce deseti kilometrů se kolem táhne řada kamenů připomínající Stonehenge. Nejen, že je odsud nádherný výhled do okolí, ale v klášteře se můžete i levně ubytovat. Kolem hory je křížová cesta a obrázky jsou vytesány přímo do skalních zdí. Trochu níž je zázračná studánka, jejíž voda léčí slepotu.

Kdo byla sv. Otýlie

Sv. Otýlie (Odile) se narodila v 7. století hraběti Adalrikovi v městečku Obernai. Protože byla slepá, otec ji zavrhl a byla poslána do kláštera v Burgundsku. Když jí bylo 12 let, navštívil klášter sv. Erhard, biskup z Regensburgu, jehož sem údajně zavedl anděl. Biskup dívku pokřtil a Otýlie začala vidět. Podle legendy ji poté její bratr zavedl domů, což hraběte tak rozlítilo, že svého syna zabil. Otýlie ho ale zázračně oživila. Otec se s ní smířil až na konci svého života a věnoval jí hrad Hohenbourg, dnešní Odilienberg čili Mont Sainte-Odile. To ona založila na hoře klášter a pod horou útulek pro potřebné. Jelikože se i na jejím hrobě děly zázraky, byla v 11. století prohlášena za svatou.

Příběh o loupeži a zradě.

Nejzajímavější částí kláštera je knihovna, kde mniši uchovávali své nejvzácnější knihy. Dnes má knihovna asi 2000 svazků a představte si, že toto posvátné místo bylo svědkem jednoho z nejsmělejších zlodějských kousků historie.

Tehdy se o sbírku jedinečných náboženských svazků staral jeden knihovník. Nejstarší z nich pocházeli z let 1450 až 1500. Nejnovější byli ze 17 století. Hodnota těchto knih byla nevyčíslitelná a tento knihovník jednoho dne zjistil že některé svazky chybí. Celý zděšený volal policii a ta místo činu ohledala. Mimo jiné se dozvěděli, že knihovna byla pro veřejnost uzavřená a přístupná byla jen okny nebo zamčenými dveřmi. Nenašli však žádné stopy po násilném vniknutí. Prakticky nebylo možné, aby se dovnitř někdo dostal a tak policie došla k závěru, že loupež měl na svědomí někdo z mnichů nebo jeptišek žijících v opatství.

Představení kláštera nechali vyměnit zámky a vyztužili dveře ocelovými pláty a po dokončení prací doufali, že budou moci klidně spát. Věřili, že zbývající knihy jsou v bezpečí. O několik dní později ale knihovníka čekalo nemilé překvapení. Jen co vešel do dveří, viděl, že chybí celé řady knih. Byl v šoku. Představení v zoufalství opět vyměnili všechny zámky, zapečetili i okna, ale vytoužený výsledek se nedostavil. Cenné knihy se ztrácely dál a policie byla po několik měsíců zcela bezradná. Zloděj uloupil téměř 1000 knih.

A jak to dopadlo?

Téměř po dvou letech policie bezradně procházela místo činu a jeden z policistů si všiml, že zadní stěna jedné skříně je dutá a za ní nalezl malou místnost. Nikdo z obyvatel kláštera o tajné místnosti nevěděl. Ze zajištěných stop bylo jasné, že tudy zloděj procházel a dokonce zde nechal malou část ukradených knih. Našel se také provazový žebřík, po kterém se zloděj dostával na půdu, která byla společná se sousedním hotelem. Je jasné, že knihy putovaly do hotelu. Policisté povzbuzeni nálezem vymysleli plán na dopadení lupiče a nainstalovali v inkriminovaných místech kamery. A opravdu se toho večera zloděj ukázal a byl chycen při činu. V rukou měl dva kufry a na zádech batoh plný knih. Nechyběl provazový žebřík.

Muž byl Stanislas Gosse. Třicetiletý učitel na technice. Tvrdil, že to nedělal proto, aby se obohatil, ale že miluje psané slovo. Všechny knihy se v pořádku našly u něj doma. Tvrdil, že o knihy není dobře postaráno a proto se toho ujal sám. Jeho vášeň prostě byla silnější než svědomí. Jak se ale Gosse dozvěděl o tajné komnatě? Zjistilo se, že před lety studoval jako stavební inženýr staré plány opatství a narazil na starou mapku, na které byla zakreslena tajná místnost i vchod. To mu nedalo spát a dlouho vymýšlel jak knihy zachránit. Celá záležitost se samozřejmě nevyhnula soudnímu jednání. Gosse se přiznal a dostal trest v podobě pokuty a veřejných prací.

Překvapivý konec

Tento příběh má však překvapivý konec. Na představitele kláštera udělala výpověď Gosseho velký dojem a tak se biskup rozhodl, že mu odpustí. Navíc mu nabídl práci přímo v knihovně, odkud dříve knihy kradl. Dnes je knihovna kompletní a slouží dál návštěvníků.

A ještě jedna zajímavost na závěr: Náš první a neúnavný sběratel relikvií císař Karel IV. získal část ostatků sv. Otýlie a přivezl je do Prahy do chrámu sv. Víta. V Čechách i na Moravě najdete několik míst zasvěcených právě sv. Otýlii.

Kraj kolem hory sv. Otýlie se bude líbit každému, zvlášť pak vinařům. Vinic je tu spousta, ale i hradů, starobylých kostelíků a měst s krásnými hrázděnými domy. Takže i milovníci památek se přijdou na své. A rozhodně by nebylo marné zajet si do zdejších krajů na vinobraní.

 

 

 

Autor: Iveta Svobodová | sobota 21.1.2017 22:28 | karma článku: 11,97 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

Ten kdo má rád humor, měl by se začíst do knihy Borise Pralovszkého, Nohama napřed. A jelikož je autor vynikající karikaturista, je jeho prací i vtipná obálka a ilustrace.

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Galilejec, přišel čas procitnout!

V příběhu Kristýny Freiové se setkáváme se zajímavým pohledem na životní cestu Ježíše Krista. Seznámíme se s jeho rodinou, učedníky i zázraky, které konal. Autorka tvrdí, že jde o fikci, ale jaká byla skutečnost?

14.2.2018 v 0:12 | Karma: 11,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Boleslav, Nevinný bratrovrah Jiřího Dobrylovského, MOBA 2017

Nedávno jsem byla svědkem diskuze o sv. Václavovi a zaujala mě úvaha, že tehdy náš národ potřeboval světce a tak se z Boleslava stal bratrovrah, aby mohl být Václav svatořečen. Každý světec přece musí zemřít pro vyšší cíle.

11.12.2017 v 0:22 | Karma: 12,06 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Sněhulák

Zašla jsem s dcerou na filmové zpracování Sněhuláka, a abych řekla pravdu, byly jsme obě docela zklamané. Štěstí bylo, že představitel hlavní role, Michael Fassbender, je moc pěkný chlap.

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Milada, film režiséra Davida Mrnky

Vyrazila jsem do kina a netušila,co mě čeká. Cestou jsem si uvědomila, že o Miladě Horákové téměř nic nevím. Za totality, když se o ní promluvilo, byla zrádce lidu a po roce 1989 se o ní sice mluvilo, ale tak nějak symbolicky.

17.11.2017 v 12:24 | Karma: 20,57 | Přečteno: 778x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Seznam rubrik