Svině, jak příhodný název pro krimi-thriller

18. 01. 2017 23:18:29
Stále hledám, jaký je rozdíl mezi našimi a švédskými detektivkami a myslím, že v těch švédských prostě najdete všechno. Je tam naprosto naturalisticky všechno popsané, včetně závislosti na drogách a sexu.

U nás se často naznačuje, ale málo kdo si může dovolit jít do hloubky. Příběh pak působí povrchně a nedotaženě. Je nutné seznámit se s tím, o čem chci psát. Znalost prostředí je naprosto jasně znát například z příběhů Ladislava Berana, který píše výborně a přesně poznáte, že ví o čem to policajcké řemeslo je. Zrovna tak jsou dobré knihy Vítězslava Jareše.

Líbí se mi, když si čtu knížku a nejen, že mě zaujme děj, ale dozvím se i spoustu nových informací. Co se týče knih Carla-Johana Vallgrena, má dokonale zmapované zvyky a chování narkomanů. Velmi dobře popisuje chování lidí propojených se zločinem, jak žijí v neustálé obavě, zda je někdo nesleduje. Číst thriller Svině je až fyzicky bolestné a chvílemi jsem měla pocit, že se mi příběhy hlavních hrdinů dostávají pod kůži.

Danny Katz, programátor a geniální překladatel prošel dětským domovem po smrti rodičů, byl závislý na heroinu, stále bojuje, ale žije v neustálém pokušení. Setkala jsem se s ním i v minulé knize tohoto úžasného autora, Muž ve stínu, která byla stejně tak dobrá jako Svině. Tento příběh je ale mnohem brutálnější, zvrácený a jde v ní o takové praktiky, které normální lidi ani nenapadnou. Myslím tím sexuální úchylky, různé zvrácenosti a k tomu samozřejmě patří i obchod s mladými ženami. "Oni" si vybírají takové, které nikdo nebude postrádat. Dívky žijící na okraji společnosti a nebo v chudých až nuzných podmínkách východu. Spolu s Dannym jsou hlavními postavami Jorma a Eva. Všichni tři spolu vyrůstali v dětském domově, mají za sebou drogovou závislost a každý žije svůj příběh, i když jsou stále ve spojení.

Příběh má tři hlavní dějové linky. Danny řeší smrt svého přítele, který mu kdysi zachránil život, když se předávkoval, a hledá jeho přítelkyni Jenny. Jorma se nechá vtáhnout do loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury převážející velkou hotovost a přitom neuposlechne varovné signály, které ho upozorňují na hrozící nebezpečí. Eva, která vystudovala práva a pracuje jako státní zástupkyně, zase řeší případ týkající se převodů peněz ze zahraničí, sahající až do vysokých policejních složek. Všechny tyto linky se na konci propojí.

Carl-Johan Vallgren (1964) napsal 10 knih, které se přeložily. Do češtiny byly přeloženy, doufám že zatím, 3 knihy. Příběh podivuhodné lásky (2008) a MOBA vydala Chlapec ve stínu (2015) a Svině (2016).

Příběh se čte bezvadně a mohu ho jen doporučit milovníkům napětí. Určitě se nebudete nudit.

Autor: Iveta Svobodová | středa 18.1.2017 23:18 | karma článku: 15.57 | přečteno: 355x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.56 | Přečteno: 290 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 444

Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...