Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž, který zachránil Vánoce

Sedmadvacetiletý Alfred Gilbert byl podnikatel, který si vydělával prodejem kouzelnických sad dětem. Financoval tak své studium sportovní medicíny. Byl také velkým sportovcem a překonal několik světových rekordů ve skoku o tyči.

Jednoho dne, během cesty vlakem do New Yorku spatřil něco, co změnilo jeho život.  Projížděl kolem stavby plné ocelových nosníků a velkých strojů. Všude bylo ohromné množství vybavení. Gilbert byl komplexností toho všeho tak fascinován, že se najednou v jeho mysli objevil perfektní nápad. Řekl si: „Tohle vypadá jako bezva zábava. Mohlo by to bavit i děti.“ Usmyslel si, že to všechno převede do miniaturní podoby a vytvoří hračku. A tak ten samý večer začal pracovat. Nařezal si malé kousky lepenky, které připomínaly věci, které viděl na stavbě a pak je upravoval tak dlouho, dokud do sebe krásně nezapadaly. Byly to různé panely, které se spojovaly šroubky. Když  byl  s prototypem stavebnice spokojen, rozhodl  se použít pevnější materiál. Najal si konstruktéra, který stejné díly vyrobil z kovu. Výsledek byly mnohem pevnější součástky a hrát si s nosníky, které se mohly spojovat k sobě šroubky byla prostě zábava. Nakonec nová stavebnice dostala jméno podle svého autora, Gilbertova. V roce 1913 předvedl svůj produkt na veletrhu hraček v New Yorku. Gilbert byl velký bavič a obchodník a když hračku předváděl, udělal to se vší parádou. No a tak se stavebnice začala prodávat a obchod se pěkně rozjel a jeho výrobky kupovali miliony zákazníků. Téměř je nestačil vyrábět.

První světová válka

V dubnu roku 1917 se nad ním začala stahovat mračna a stejně tak nad dětmi, které stavebnice zbožňovaly. Téměř přes noc se změnil celý Svět. Spojené státy vstoupily do války a továrny, jako byla ta Gilbertova, musely změnit své zaměření. Na výrobu stavebnice potřebovaly stejné stroje, které potřebovaly přední  bojové linie v Evropě. Tak se stalo, že rada Národní bezpečnosti zakázala výrobu hraček. A co bylo nejhorší, blížily se Vánoce a hrozilo, že děti nebudou mít hračky pod stromečkem!

Boj za dětské sny!

Gilbert neviděl jen obchod, ale hračky bral jako něco co dětem pomáhá rozvíjet fantazii a podporuje jejich vzdělání. Byl přesvědčený, že hračky jsou pro formování dětí nezbytné. A tak přísahal, že Vánoce prostě zachrání. Umanul si, že přesvědčí radu a spojil se s ostatními průmyslníky. Výrobci hraček zvolili Gilberta za svého mluvčího a ten pak odjel do Washingtonu na zasedání. Na to, aby  je přesvědčil měl pár minut a tak si sebou přinesl tajnou zbraň -  svou stavebnici. Jakmile ji předvedl a předal, atmosféra v místnosti se změnila. Jako by se z těch upjatých mužů v oblecích staly opět děti. Vzpomněli si, co pro ně dříve hračky znamenaly a co patrně znamenají pro jejich děti. Byl to jeden z těch momentů, ze kterých se stává legenda. Gilbert je přesvědčil, že hračky jsou nezbytné a rada svůj návrh stáhla a výroba hraček pokračovala dál.  Tisk tehdy Gilberta velebil a psal o něm jako o muži, který zachránil Vánoce. A tak milióny dětí našly pod vánočními stromky  množství dárků, včetně Gilbertovy stavebnice, a to díky jeho přičinění.

Gilbertova všestrannost

Do roku 1935 prodal Gilbert přes třicet miliónů stavebnic. Vyráběl také výukové chemické sady, mikroskopy a další výukové předměty. V roce 1938 začal s výrobou dětských železničních tratí, které byly velmi dobře hodnoceny pro svou přesnost. Dokonce byly vyráběny s takovou precizností a v tak přesném poměru vůči skutečným strojům, že je odborníci nepovažovali za hračky, ale za přesné modely. Za svou padesátiletou kariéru zaregistroval více jak 150 patentů.  Byl prvním, kdo vyplácel sociální dávky svým zaměstnanců, spoluzaložil Organizaci amerických výrobců, které se stal prvním prezidentem. V roce 1941 otevřel v New Yourku Gilbert Hall of Science. V roce 1954, kdy odešel do důchodu, předal vedení podniku svému synovi. Hračky ale vyráběl až do své smrti v roce 1961.  Na základě jeho příběhu byl natočen v roce 2002  film, který byl do kin uveden pod názvem "Vánoce".

 

Autor: Iveta Svobodová | neděle 25.12.2016 10:57 | karma článku: 19,69 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

Ten kdo má rád humor, měl by se začíst do knihy Borise Pralovszkého, Nohama napřed. A jelikož je autor vynikající karikaturista, je jeho prací i vtipná obálka a ilustrace.

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Galilejec, přišel čas procitnout!

V příběhu Kristýny Freiové se setkáváme se zajímavým pohledem na životní cestu Ježíše Krista. Seznámíme se s jeho rodinou, učedníky i zázraky, které konal. Autorka tvrdí, že jde o fikci, ale jaká byla skutečnost?

14.2.2018 v 0:12 | Karma: 11,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Boleslav, Nevinný bratrovrah Jiřího Dobrylovského, MOBA 2017

Nedávno jsem byla svědkem diskuze o sv. Václavovi a zaujala mě úvaha, že tehdy náš národ potřeboval světce a tak se z Boleslava stal bratrovrah, aby mohl být Václav svatořečen. Každý světec přece musí zemřít pro vyšší cíle.

11.12.2017 v 0:22 | Karma: 12,06 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Sněhulák

Zašla jsem s dcerou na filmové zpracování Sněhuláka, a abych řekla pravdu, byly jsme obě docela zklamané. Štěstí bylo, že představitel hlavní role, Michael Fassbender, je moc pěkný chlap.

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Milada, film režiséra Davida Mrnky

Vyrazila jsem do kina a netušila,co mě čeká. Cestou jsem si uvědomila, že o Miladě Horákové téměř nic nevím. Za totality, když se o ní promluvilo, byla zrádce lidu a po roce 1989 se o ní sice mluvilo, ale tak nějak symbolicky.

17.11.2017 v 12:24 | Karma: 20,57 | Přečteno: 778x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Seznam rubrik