Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrabě Monte Christo, víte, jaká byla skutečnost?

Dnes se vydáme do jedné z nejděsivějších věznic v Evropě, která je spojená s příběhem zrady, nenaplněné lásky a pomsty. Budete překvapeni, že příběh, který všichni tak dobře známe, má kořeny právě zde.

Nedobytná pevnost

Na severu Itálie leží mezi alpskými vrcholky horské městečko Fenestrelle a přímo nad tímto malebným místem je mohutná pevnost. Je jednou z největších v Evropě a nachází se v nadmořské výšce 1800 metrů. Pevnost má přezdívku Velká alpská zeď a je přes tři kilometry dlouhá. Byla dokončena v roce 1850. Skládá se z několika budov, včetně kasáren, skladišť střelného prachu a dokonce i kostela. Její součástí je i schodiště s téměř čtyřmi tisíci schody. Samozřejmě, že v takto rozlehlé pevnosti nechyběla věznice, které se říkalo: Sibiř Itálie. A právě v těchto příšerných podmínkách, v chladu a vlhku, připravoval jeden vězeň svůj plán na pomstu.

Fenestrelle

Zamilovaný obuvník

Mladý Francouz, obuvník Pierre Pico měl spoustu času vymyslet jak se pomstít. Byl ze skromných poměrů, ale měl velkou lásku. Okouzlila ho Pařížanka Margarita, kterou požádal o ruku, a ona s radostí souhlasila. Byla nejen krásná, ale pocházela z vyšší společenské vrstvy a do manželství by přinesla pěkné věno. Pico byl nadšený. A tak jak to mladíci dělávají, vyrazil do baru s kamarády, aby nadcházející svatbu náležitě oslavili. A slavil s nimi i majitel baru Lupian.

Zrada přátel

Bohužel, radostné chvíle neměly dlouhého trvání. Pico byl zanedlouho bez varování zatčen a než zjistil proč, byl odvezen do děsivé věznice Fenestrelle. Až tam se dozvěděl, že je obviněný ze špionáže. Šlo o velmi závažné obvinění, protože Francie byla od počátku devadesátých let osmnáctého století ve válce s Anglií. Pico byl bezmocný. Byl odtržen od milované Margarity aniž tušil, kdo za jeho obviněním stál. Přísahal, že se pomstí všem, kdo mu zničili život.

Karta se otáčí

Navzdory neutěšené situaci se Pico seznámil se spoluvězněm Otcem Torrim, který si ho velmi oblíbil. Řekl mu o ukrytém pokladu, s tím, že může být jeho. Obuvník nevěřil vlastním uším. Kdyby získal bohatství, mohl by se postavit zpět na nohy a pomstít se lidem, kteří ho dostali za mříže. V roce osmnáct set čtrnáct, po sedmi letech v pevnosti Fenestrelle, byl Pico konečně propuštěn na svobodu, ale kdysi skromný obchodník už neexistoval. Byl tu muž, který toužil po své ztracené lásce a sžírala ho touha po spravedlnosti, tedy hlavně spíš po pomstě. Musel znát pravdu. 

Bolestivá pravda a pomsta

Pico se okamžitě vydal do Milána, kde si vyzvedl Torriho poklad. Opatřil si nové doklady a jako zámožný šlechtic nedočkavě vyrazil do Paříže. Tam zjistil, že jeho problémy začaly oné noci v baru a byl v šoku, když se dozvěděl, že i Lupian miloval jeho krásnou Margaritu. A byl to právě Lupian, který udělal možné i nemožné, aby jejich štěstí překazil. Lupian ihned začal osnovat plány a jak vyšlo najevo, pomáhali mu přitom jejich společní kamarádi. Všechno to byli lidé, které Pico považoval za přátele! Nejhorší pro něj bylo zjištění, že po jeho zatčení se po nějakém čase Margarita provdala za Lupiana. Pico byl bez sebe vzteky. Byla to pro něj poslední kapka. 

Zabil Lupianova prvního komplice a na noži nechal vražedný vzkaz: číslo jedna. Pak pokračoval ve svém řádění a druhého zrádce otrávil. Lupianův bar podpálil a ten tak přišel o veškerý majetek. Vendeta byla téměř u konce, zbýval Lupian. Toho po čase jedné noci navštívil, připomněl mu, co se tehdy v noci stalo a pak mu probodl srdce. Když si konečně vyřídil účty, chtěl se Pico vrátit k Margaritě, ale zasáhl osud. Jeden v Lupianových přátel Picoa překvapil a zabil.

Co bylo dál?

Tento pozoruhodný příběh o lásce, utrpení a pomstě si lidé vyprávěli po mnoho let, až se dostal k francouzskému spisovateli Alexandru Dumasovi. Ten v roce 1844 použil příběh Pierra Picoa jako předlohu svého slavného románu Hrabě Monte Christo. Tak vznikl příběh statečného a neohroženého Edmonda Dantese a jeho lásky Mercedes. 

Impozantní pevnost Fenestrelle se dodnes hrdě tyčí nad Alpami a připomíná příběh muže, který sedm let plánoval pomstu a toužil po ztracené lásce.

Autor: Iveta Svobodová | čtvrtek 17.11.2016 18:07 | karma článku: 25,58 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

Ten kdo má rád humor, měl by se začíst do knihy Borise Pralovszkého, Nohama napřed. A jelikož je autor vynikající karikaturista, je jeho prací i vtipná obálka a ilustrace.

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Galilejec, přišel čas procitnout!

V příběhu Kristýny Freiové se setkáváme se zajímavým pohledem na životní cestu Ježíše Krista. Seznámíme se s jeho rodinou, učedníky i zázraky, které konal. Autorka tvrdí, že jde o fikci, ale jaká byla skutečnost?

14.2.2018 v 0:12 | Karma: 11,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Boleslav, Nevinný bratrovrah Jiřího Dobrylovského, MOBA 2017

Nedávno jsem byla svědkem diskuze o sv. Václavovi a zaujala mě úvaha, že tehdy náš národ potřeboval světce a tak se z Boleslava stal bratrovrah, aby mohl být Václav svatořečen. Každý světec přece musí zemřít pro vyšší cíle.

11.12.2017 v 0:22 | Karma: 12,06 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Sněhulák

Zašla jsem s dcerou na filmové zpracování Sněhuláka, a abych řekla pravdu, byly jsme obě docela zklamané. Štěstí bylo, že představitel hlavní role, Michael Fassbender, je moc pěkný chlap.

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Iveta Svobodová

Milada, film režiséra Davida Mrnky

Vyrazila jsem do kina a netušila,co mě čeká. Cestou jsem si uvědomila, že o Miladě Horákové téměř nic nevím. Za totality, když se o ní promluvilo, byla zrádce lidu a po roce 1989 se o ní sice mluvilo, ale tak nějak symbolicky.

17.11.2017 v 12:24 | Karma: 20,57 | Přečteno: 778x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Jsem autorka detektivek a článků o historii a cestování. Ráda píšu o zajímavých událostech a o všem, co by mohlo zajímat i Vás, čtenáře.

- Podivné přátelství, Šulc a Švarc, 2018

- Stíny minulosti, JaS, 2012,

- Postavení mimo hru, nakladatelství J.Poberová 2009,

- Kruh se uzavřel, nakladatelství J.Poberová 2005,   -

- Přestaň se bát, Olympia, 2003,

- Podivný způsob, 1999

 

Seznam rubrik